A borús, esős idő ellenére nagy számban jelentek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen Körmenden a Szabadság téren.

A rendezvényen Bebes István, Körmend polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében emlékeztetett rá: „március 15-e a polgári Magyarország születésnapja, ami hasonlít ahhoz, amikor gyermekünk születésnapját ünnepeljük. A gyermekünkről gondoskodunk egész éven át, szeretjük, óvjuk, tanítjuk, felelősek vagyunk érte, átadjuk neki mindazt, ami erőnkből telik, hálát adunk érte. Tegyük ezt nemzeti ünnepünkkel is: kaptunk egy szabad, független Magyarországot és kaptunk egy követendő mintát. Azonban ezt a mintát, mint saját gyermekünket óvnunk, védünenk kell, sőt küzdeni érte, ha úgy hozza az élet.

Hozzátette: sok minden maradt, amiért meg kell vívnunk a mindennapi csatáinkat , tegyünk rendet magunk körül, tartsuk szem előtt a fejlődés lehetőségét , vállaljuk a felelősséget tetteinkért.

A mi felelősségünk, hogyan alakítjuk hazánkat, mely úton haladunk tovább. Cselekedjünk úgy mindennap, teremtsünk olyan élhető hazát gyermekeinknek, hogy arra 171 év múlva mások is büszkék lehessenek.”

Az ünnepi köszöntő után megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát, valamint a körmendi honvéd hősi emlékművet.

A rendezvényen a fúvószenekar, a városi vegyeskar, a Batthyány Lovasbandérium és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes működött közre. A műsort pedig Mihály Péter, színész és Kiss Krisztián, zenész valamint a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai adták.

(vaol.hu / Fotó: Jámbori Tamás)