Bebes István évértékelőjében elmondta: lépésről lépésről haladtak idén is, de bőven lesz feladatuk a 2019-es évben.

A város számára kiemelten fontos, hogy a Batthyány-kastélyegyüttest megőrizze és megújítsa. Az idén is sikerült kisebb eredményeket elérniük: a Kubinyi Ágoston Programban jelenleg is tart a díszterem mögötti helyiségek kialakítása és felújítása, egy másik pályázat pedig a lóistálló épületének rendbetételére ad lehetőséget hamarosan.

Ami a helyi gazdaságot illeti: a város két legnagyobb foglalkoztatója az EGIS és az ADA is munkahelyteremtő beruházásokat végzett 2018-ban. Előbbi 8 milliárdos beruházásba fogott, ezáltal a körmendi üzem alkalmassá válik újfajta, többek között onkológiai gyógyszerek gyártására, bővülhet a cég exporttevékenysége. Az ADA-ban a termékek iránti növekvő kereslet miatt volt szükség kapacitásbővítő beruházásra. Ehhez a fejlesztéshez Körmend városa is igyekezett hozzájárulni: saját költségvetési forrásból 10 millió forinttal támogatta a gyáregységhez vezető infrastruktúra kiépítését. – Mindemellett kiemelt figyelmet fordítunk a helyi kis- és középvállalkozások támogatására is – mondta a polgármester. – A jövőben is szeretnénk tenni azért, hogy Körmend minél vonzóbb legyen a cégek számára. Ebben nagy segítség lehet az M8-as gyorsforgalmi út megépülése.

Mindeközben fejlődik a város infrastruktúrája. A 8-as főút belterületi szakaszának a felújítása újabb nagy lépést jelentett, de idén a Bercsényi utca is megújult, jövőre többek között juthat pénz a Deák Ferenc utcára. További két, egymáshoz szorosan kapcsolódó beruházás fut most a városban, mindkettő a végéhez közeledik. A Zöld Város Projekt, ami a Dózsa György utca és a 208 lakás által határolt területet tölti meg új funkciókkal, valamint a városközponttól az ipari parkig húzódó közel másfél kilométeres gyalog- és kerékpárút építése.

Az oktatási, nevelési intézmények fejlesztése is folyamatos: 2018-ban az óvodák voltak fókuszban. A Kölcsey gimnáziumban megvalósult 106 millió forintos beruházás is nagy előrelépés. Bár 2017-től az önkormányzatoknak már semmilyen hatásköre nincs az iskolákkal kapcsolatban, a városnak kiemelten fontos, hogy olyan intézmények működjenek Körmenden, ahol nemcsak az oktatás minősége, hanem az épületek infrastruktúrája is megfelelő ahhoz, hogy a diákok tudásuk legjavát hozzák ki magukból.

(Forrás: vaol.hu / Fotó: Jámbori Tamás)