Ismét igazítottak az idei költségvetésen, megtárgyalták az idősek otthona helyzetét a képviselők. Akiket tájékoztattak a Batthyány Örökségközpont helyzetéről is.

Több jut a bérek kiegészítésére

Bebes István polgármester idén már másodszor tett javaslatot a költségvetés módosítására a testület előtt. Mint mondta, központi támogatások érkeztek az illetményekkel kapcsolatban, magyarán több jut a bérek kiegészítésére. Utóbbira 2,6, szociális ágazati és egészségügyi pótlékra 12,9, míg kulturális illetménypótlékra 2,7 millió forinttal több jut majd. A képviselők megtárgyalták a Batthyány Örökségközpont Nonprofit Kft tavalyi működését is. A beszámolóból kiderült, hogy az önkormányzati cég elsősorban a nemzeti kastélyprogram keretében megvalósuló nyertes, gazdaságfejlesztési projekt munkálatait segíti elő. Jelen pillanatban a főépület van soron, ennek tervezése ad most feladatot. Elhangzott, hogy a tervezésről rövidesen tájékoztatják a képviselőket. A cég jelentős előleget kapott a projektben, 661 milliót, de az még nem eldöntött, hogy a ráfordítás milyen konstrukcióban valósul majd meg. Cél a közös kivitelező kiválasztása, ezek után döntenek csak a finanszírozásról. Mint ismert, a kastély felújítására milliárdos összegeket szánnak állami forrásból, ebből megvalósulhat a főépült rekonstrukciója. Mégpedig tejes nyílászáró és padozat cserével, a fűtés korszerűsítésével. A kastély állami tulajdon, kezelője az önkormányzat. Eddigi funkciói, úgy mint a kiállítások, a díszterem, vagy a kápolna hasznosítása sikeresek, ezek bővítés is napirenden van. Nem mellékes a turisztikai hozama sem, hiszen évente több ezer ember keresi fel az ország minden részéből.

Veszteséges volt a tavalyi év

A testületi ülésen szó volt az idősek otthonáról, az ezt működtető önkormányzati cég mérlegéről. Elhangzott, hogy a szigorú és takarékos gazdálkodás ellenére is veszteséges volt a tavalyi év. Ennek oka, hogy a cég állami normatív támogatása az öt évvel ezelőtti szinten van. A bérköltségek nőttek, plusz bevétel nem akadt, az anyagi jellegű ráfordítások a korábbi évekhez képest csökkentek. Ugyanakkor mindez nem veszélyezteti a színvonalas működtetést. Az Unger László Idősek Otthonában az ellátottaktól a legmagasabb térítési díjat kérik el, de bevételi többlet így sem érhető el. Miközben szükséges a már elért, a hazai helyzethez képest magas színvonalú ellátás fenntartása. Jelenleg is többen várnak sorukra, hogy az intézmény lakói lehessenek. – Mindenképpen keresni kell az önkormányzatnak és a cégnek is a választ arra, hogy milyen legyen a jövő. Miként lehetne az intézményt bővíteni, hiszen szolgáltatásaira nagy kereslet mutatkozik – fogalmazott a polgármester. A testület végül azzal fogadta el a beszámolót, hogy felkéri a cég ügyvezetőit az intézménybővítés lehetőségének vizsgálatára. Arra is, hogy ez mibe kerülne. Ezt követően pedig tájékoztatót vár a testület, illetve tulajdonos önkormányzat.

(vaol.hu / Kozma Gábor)