Körmend – Nem csökken a lendület, tovább fejlődhet a város. Bebes István polgármester szólt a legfontosabb fejlesztésekről.

Tovább tart a lendület, az elbírálás alatt lévő városfejlesztési pályázatok jelentősen modernizálhatják a városképet. Erről is szólt Bebes István polgármester, aki az idei év legjelentősebb terveit ismertette. A kastély főépületének külső homlokzata 3 milliárd forintból újulhat meg. A Rába-part körmendi szakaszán korszerű sport-szabadidős-közösségi térség jöhet létre, és ezzel újabb turistaattrakciók születhetnek.

– A városvezetésben nagy az elszántság arra, hogy tovább folytatódjék az intenzív városfejlesztés, megvalósuljanak a legfontosabb elképzeléseink – emelte ki tájékoztatójában Bebes István polgármester. Aki az egyik legfontosabb, a városképet is átformáló fejlesztési szegmensnek nevezte a turizmust. A városvezető egyúttal bejelentette, hogy újabb fejlesztésbe kezdenek a Batthyány-kastélynál.

– Két újabb forrást sikerült szereznie az önkormányzatnak az épületegyüttesre. Csaknem 3 milliárd forintból újulhat meg a főépület külső homlokzata, megvalósul a tető és a nyílászárók cseréje, illetve olyan kiállítótereket és új funkciókat alakítanak ki, amelyek jelentősen növelni fogják a kastély és a város teljes turisztikai értékét. Hozzátette azonban, hogy ez az összeg nem lesz elegendő minden elképzelésük megvalósítására, ezért folyamatosan dolgoznak az újabb és újabb források bevonásán.

– Ez a 3 milliárd forint komoly előrelépést tesz lehetővé, de mindenre nem elegendő. Ettől függetlenül óriási eredmény, hogy hozzáláthatunk a főépület rekonstrukciójának. A célunk, hogy egy olyan komplex turisztikai attrakcióvá fejlesszük a kastélyt, amely nemcsak külsőségeiben fog régi fényében tündökölni, hanem az ott megjelenő belső tartalom is vonzza majd a látogatókat az ország minden területéről – hallottuk.

Bebes István külön is kitért a Rába-part fejlesztési terveire. Kijelentette, hogy ha megvalósulnak az elképzelések, akkor nagy lépést tett előre Körmend a modernizáció terén. Mivel ennek egyik alapfeltétele az életminőség javítása. – Az önkormányzat már korábban benyújtotta a Területi Operatív Programhoz azt a pályázatát, amely a folyópart körmendi szakaszának fejlesztését célozza meg. A pályázat jelenleg elbírálás alatt áll, a tervek ugyanakkor biztatóak.

A Várkert mellett a Rába folyó a város legjelentősebb természeti értéke, amely mára egybeforrt Körmend nevével, és a helyi lakosok identitásának komoly alakítója. Éppen ezért dolgoztuk ki azt a pályázatunkat, amely a Rába-part megújítását és új funkciókkal történő megtöltését tűzte ki célul. A tervünk az, hogy egy olyan, minden igényt kielégítő közösségi tér jöjjön létre, amely még vonzóbbá és kulturáltabbá teszi a folyó körmendi szakaszát – mondta Bebes István.

Hozzátéve: a város eddig a kastélyról, a kosárlabdáról volt híres, a jövőben szeretnék, ha a vízi turizmusáról is az lenne.

(Kozma Gábor, vaol.hu)