A múlt heti közmeghallgatás témáját a Batthyány kastélyegyüttes további fejlesztési lehetőségei szolgáltatták. Egy hosszú és kemény munkával kikövezett út elején járunk még, de már eddig is jelentős sikereket sikerült elérnünk az épületegyüttes és a hozzá tartozó 40 hektáros park megújítását illetően.

Két ütemben megújult a várkert, ezt követően pedig felújítottuk és új funkciókkal töltöttük meg a volt lovarda, azaz a színház épületét. Létrehoztuk a Batthyány Örökségközpontot, amelynek egyértelmű célja, hogy a jövőben méltó módon és méltó környezetben tudjuk bemutatni a Batthyány család szellemi és kulturális örökségét. Jelenleg pedig zajlik a Vadászlak rekonstrukciója, ahol új kiállítóterekben fog megtörténni ezen örökség természetvédelmi ágának a bemutatása.

Most pedig újabb feladatok elé nézünk. Úgy néz ki ugyanis, hogy két újabb, jelentősebb forrást sikerül szereznünk, amelyek komoly előrelépést fognak jelenteni az épület teljes megújítását illetően. A közel 3 milliárd forint összértékű fejlesztések pontos tartalmáról még zajlanak az egyeztetések, a kollégákkal dolgozunk a pályázati anyagokon. Az mindenesetre már most látható, hogy a későbbiekben további források bevonására lesz szükség, hiszen ez az összeg nem lesz elegendő minden elképzelésünk megvalósítására.

Az említett hazai, valamint EU-s forrásból szeretnénk többek között felújítani a főépület teljes külső homlokzatát, szeretnénk megvalósítani a tető és a nyílászárók cseréjét, illetve olyan kiállítóterek és új funkciók kialakítását, amelyek jelentősen növelni fogják a kastély és a város teljes turisztikai értékét.

Lépésről-lépésre haladva szeretnénk tehát elérni a célunkat, amelynek végeredménye egy olyan megújult külsővel és új funkciókkal rendelkező kastélyegyüttes lesz, amelyre minden körmendi büszke lehet, és amely jelentősen bővíteni fogja a város turisztikai kínálatát.