1956. október 23-án egy egész nemzet lázadt fel a zsarnokság, az elnyomás és a kommunista rendszer ellen. A szabadságharcosok között voltak fiatalok, idősek, nők és férfiak egyaránt. Világnézettől függetlenül összekötötte őket a hazaszeretet, a bátorság és a szabadságba vetett hit. Azokban a napokban nem számított, hogy ki mérsékeltebb, ki radikálisabb, ki jobb-, vagy éppen reformokat támogató baloldali, a cél ugyanis közös volt: elkergetni a kommunista elnyomókat.

Rájuk, hősökre emlékezünk minden év október 23-án. Az emlékezés mellett pedig ünneplünk. Ünnepeljük a bátorságot, a hősiességet, a hazaszeretet és a szabadságba vetett hitet. Személy szerint ilyen alkalmakkor én mindig feltöltődök kicsit, büszkeség és öröm tölt el, hogy ehhez a nagyszerű nemzethez tartozhatok, amely oly sokat adott a világnak és a szabadságnak. Tegnap azonban egy kicsit elkeseredett is voltam. Elkeseredtem, hiszen szemmel láthatóan vannak olyanok, akiknek az ünnep szentsége semmit nem jelent. Vannak olyanok, akik még ilyenkor sem képesek félretenni a pártpolitikát, nem képesek legalább pár óra erejéig nemzetben gondolkodni. Míg Budapesten a baloldal csinálta a balhét síppal, dobbal, megszentségtelenítve az 56-os hősök emlékét, addig a körmendi ünnepségen a szélsőjobboldal érezte úgy, hogy ez az esemény kiváló alkalom a pártpolitikai csatározásra, és vélt sérelmeik kinyilvánítására.

Korábban az ilyen jellegű politizálás nem volt jellemző Körmendre. Ha voltak is nézeteltéréseink azt mindig a megfelelő fórumokon, a megfelelő időben vitattuk meg. Bízom benne, hogy idővel ők is belátják, hogy ennek a fajta politizálásnak Körmenden nincs létjogosultsága! Nem kell egyetértenünk mindenben, nem baj, ha vannak olyan témák, amiket másként ítélünk meg és másként látunk. Az igazi probléma az, amikor már fenyegetéssel és agresszióval próbálunk meg érvényt szerezni saját nézeteinknek, különösen, ha egy nemzeti ünnepen tesszük mindezt. Megígérhetem, hogy amíg polgármester leszek harcolni fogok az ilyen jellegű megnyilvánulások ellen, hiszen végső soron mindannyian egy nemzethez tartozunk, és mindannyian „egy vérből valók vagyunk”!

Tisztelet az 56-os Hősöknek!

Bebes István
Körmend Város Polgármestere