Idén immár tizenkettedik alkalommal választották meg a Prima Primissimí díj vasi díjazottjait. A megyei Prima díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket.

A Vas Megyei Prima Díj Magyar sport kategóriájának 2016-os díjazottja Bebes István, Körmend város polgármestere lett! Bebes István fiatalon lett élvonalbeli kosárlabda játékos, 1987-ben az első vidéki bajnokcsapat tagja. 1998-tól három cikluson keresztül országgyűlési képviselő, majd 2002 óta Körmend város polgármestere.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. Az országos díjat 2003-ban Demján Sándor alapította, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával. 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. A Prima Primissima Díj 2005-től egészült ki a területi Prima díjak rendszerével. Ekkortól szűkebb környezetünk kiválóságai is méltó elismerésben részesülhetnek.

Bebes István: – Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy a tegnapi napon átvehettem a Prima Primissima megyei díját! Ez a kitüntetés nem csak rólam, nem csak nekem szól. Ez az elismerés azoknak a körmendi embereknek is érdeme, akik az elmúlt években, évtizedekben rengeteget tettek a város sportéletéért. A kemény munkával, közösen elért sikerek pedig bebizonyították, hogy érdemes a sportra áldozni, és érdemes az ifjúság nevelését kiemelten kezelni. Ebből a korosztályból kerülnek ki ugyanis a jövő bajnokai és példaképei, akikre minden körmendi büszke lehet. Rengeteg nagyszerű sportolót és edzőt adott ez a város már eddig is a megyének és az egész országnak. Hogy csak a jelenből említsek néhány példát, a teljesség igénye nélkül:

Van nekünk egy Ferencz Csabánk, aki hűségével kiérdemelte, hogy külön fejezetet kapjon a körmendi kosárlabda történelemkönyvében. Van egy Dancsecs Bojanánk, aki a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát hosszú évek kemény munkájával. Van egy Makai Istvánunk, aki a körmendi futball meghatározó alakja. Van egy Kiskós Kittink, aki több, mint egy évtizede pattogtat a helyi kézilabda egyesületben, és van egy Sövegjártó Zoltánunk, aki lelkesedésével új színt vitt a körmendi vívósport életébe.

Mögöttük pedig már jönnek a fiatalok, az új generáció, akiket támogatnunk és segítenünk kell. Biztos vagyok benne, hogy azzal az összefogással, ami eddig is jellemezte ezt a várost rengeteg örömben lesz még részünk. Ezért azonban dolgoznunk kell. Közös feladatunk és felelősségünk ugyanis, hogy minél több fiatal sportoljon rendszeresen, akár versenyszerűen, akár hobbi szinten. Azt már most megígérhetem, hogy a város vezetése ezt követően is minden tőle telhető segítséget meg fog adni ahhoz, hogy a jövő is legalább ilyen fényes lehessen.

Végezetül pedig engedjék meg, hogy minden körmendi sportolónak, edzőnek, segítőnek, szurkolónak és szponzornak jelképesen átnyújtsak egy darabot a kitüntetésből. Ez a siker ugyanis közös, annak a kitartó munkának az eredménye, amihez mindenki hozzátette a maga részét.

Mindenkinek jó egészséget, erőt és kitartást kívánok az előtte álló feladatok teljesítéséhez! Hajrá Körmend!

A megyei Prima Díjasok:

  • magyar sport – Bebes István
  • magyar sajtó – Bodor Ferenc
  • magyar tudomány – Dr. Kovács Zsolt
  • magyar képzőművészet – Masszi Ferenc
  • Ifjúsági Prima-díj: Szilágyi Miklós karnagy, zeneszerző

Fotó: nyugat.hu