A körmendi önkormányzat az év elején nyújtotta be a Terület és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) keretein belül azt a pályázatát, amely a Rába-part megújítását, és új funkciókkal történő megtöltését tűzte ki célul. Az önkormányzat célja, hogy egy olyan, minden igényt kielégítő közösségi tér jöjjön létre a Rába-parton, amely még vonzóbbá és kulturáltabbá teszi a folyó körmendi szakaszát.

A tervezett fejlesztések több, egymástól különálló területet és ingatlant is érintenek, hiszen a strandrész mellett megújulna az önkormányzati tulajdonban lévő Rába-parti Sport- és Szabadidő Centrum, új kemping kerülne kialakításra, valamint a Bárkaház árvíz elleni védelme is megoldódna.

A pályázatkezelő pozitív elbírálása esetén a teljes partszakaszon lecserélnék a vízbe vezető lépcsőket, homokos strandröplabda pályát építenének ki a strand területén, a jelenlegi sportcentrum épületét pedig teljes egészében lebontanák, a helyére pedig egy új, többfunkciós épületet húznának fel. Új teniszpályák, valamint kézilabda és kosárlabdapálya kiépítése is szerepel a tervek között, az épületrészben pedig közösségi és kiállítóterek kerülnének kialakításra.

Az épületek és ingatlanok megújítása mellett jelentősen javulna a Rába-part megközelíthetősége is, hiszen javítanák a partot a belvárossal összekötő út minőségét, és a folyóval párhuzamos sétányok felújítása is megtörténne. A fent felsorolt célok megvalósítására összesen 240 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt meg az önkormányzat.

Bebes István polgármester a tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a benyújtott pályázat kiválóan illeszkedik a város turisztikai fejlesztési terveibe, hiszen a MJUS World fürdő megnyitása mellett a városnak szüksége van egy olyan természetes fürdőhelyre is, mint a Rába-part. „Legjelentősebb természeti értékünk a Várkert mellett a Rába folyó. Így teljesen egyértelmű, hogy folyamatosan próbáljuk megújítani, szépíteni annak környezetét, az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló helyeket, és igyekszünk olyan funkciókkal ellátni, amelyek mind-mind segítik az ide kilátogató körmendiek, vagy éppen a városba érkező turisták aktív kikapcsolódását. A célunk, hogy egy olyan komplex, természetes fürdőhelye legyen a városnak, amely amellett, hogy biztosítja a kulturált környezetben történő strandolást, lehetőséget teremt az aktív közösségi élet megélésére is a sporton és a kultúrán keresztül.”