Végéhez közeledik a körmendi kórház felújítása, amely az elmúlt 50 év legjelentősebb egészségügyi fejlesztése a térségünkben. A megújítást követően egy olyan színvonalas szolgáltatást nyújtó intézménnyel gazdagodik városunk, amely nem csak az itt élőket, hanem a térség minden lakóját ki fogja szolgálni. Az épület rekonstrukciója mellett ugyanakkor szükség van arra is, hogy olyan eszközökkel lássák el az intézményt, amelyek a lehető legjobb módon szolgálják a betegek gyógyulását, illetve a betegségek mielőbbi felismerését. Habár a kórház működtetője a Magyar Állam, – így az önkormányzatok mozgástere ebben a kérdésben gyakorlatilag nulla – polgármesterként mindig is szívügyemnek tekintettem a helyi egészségügy kérdését. Éppen ezért több alkalommal is jeleztem az illetékes minisztérium felé, hogy szükséges bizonyos mértékű többletforrás bevonása ezen eszközök megvásárlásához. A kérésünket befogadták, így bízom benne, hogy a körmendi kórház nem csak külsőségeiben, hanem eszközállomány terén is úgy fog tudni megújulni, hogy az a mai kor színvonalán fogja biztosítani a betegek komfortérzetét és a gyógyulásukhoz szükséges feltételeket.

Az eszközök beszerzése mellett többször jeleztem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé, hogy szükség van a 20 aktív belgyógyászati ágyra a felújítást követően, hiszen ez egy teljesen jogosan megfogalmazott igény a körmendi, valamint a térségbeli lakosok részéről. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy a betegek a lakhelyükhöz legközelebb eső kórházban gyógyulhassanak. Biztos vagyok abban, hogy kéréseinket meghallgatják, és mind az eszközpark megújítása, mind pedig az aktív belgyógyászati ágyak létrehozása megtörténik.

Azt is látni kell ugyanakkor, hogy a szülészeti osztály visszaállításának jelenleg nincs realitásalapja. Ahhoz ugyanis, hogy a sebészet és a belgyógyászat továbbra is működni tudjon a körmendi kórházban az kell, hogy a nem gazdaságos osztályok a megye központi kórházába legyenek átcsoportosítva. Ellenkező esetben ugyanis azt kockáztatná a magyar kormány, hogy a teljes körmendi kórházat meg kellene szüntetniük. Ez pedig óriási felelőtlenség lenne.