Nem menekülttáborról, hanem ideiglenes, őrzött szálláshelyről van szó

Az elmúlt időszakban egyes politikai csoportok hangulatkeltésre használták fel a migrációs kérdést, a rendészeti udvarán kialakított sátortábor ürügyén. Bebes István polgármester interjújában részletesen kifejti a város vezetésének álláspontját, elutasítva mindenfajta felelőtlen politikai haszonszerzést.

-Tavaly szeptembere után a Belügyminisztérium ismételten felépítette azt a sátortábort, amelyet az év elején egyszer már elbontottak a Rendészeti Szakközépiskola területén. Mi az oka a tábor ismételt megnyitásának?

– Rögtön az elején le kell szögeznem, hogy ez egy több összetevős kérdés. Először is látni kell, hogy habár a magyar kormány által tavaly meghozott intézkedések hatásosak voltak, – hiszen folyamatosan csökkent a hazánk területére érkező migránsok száma- most mégis fel kellett készülnünk arra, hogy újabb bevándorlási hullám éri el hazánk területét. Másrészt, tavaly ősszel a város jelesre vizsgázott a táborhoz kapcsolódó feladatok elvégzésében, így a kormány illetékes tagjai bátran ránk merték bízni ezt az egyáltalán nem könnyű feladatot. Harmadrészt pedig Körmenden adott egy olyan Belügyminisztériumi terület, amely jól őrizhető és amely viszonylag közel van a magyar-osztrák határhoz. Az őrzött, ideiglenes szálláshely megnyitása tehát gyakorlatilag egy előzetes intézkedés, amely azt a célt szolgálja, hogy Magyarország felkészülten várhassa az illegális bevándorlók esetleges újabb hullámát. Azt azonban szeretném kiemelni, hogy az önkormányzatnak most sem volt beleszólása a tábor felállításába. A Belügyminisztérium a saját területén azt cselekszik, amit jónak lát. A magyar kormánynak pedig kezében vannak azok a jogszabályi felhatalmazások, amelyek lehetővé teszik ilyen és ehhez hasonló pontok felállítását. Körmend pedig továbbra is egy jogkövető és cselekvő település, így igyekszünk a legjobb tudásunk szerint elvégezni a kapott feladatot.

-Ön többször is őrzött, ideiglenes szálláshelynek nevezte a körmendi sátortábort. Pontosan mit értenek ezen kifejezés alatt?

– Az első és legfontosabb tény, hogy a körmendi tábor sem jogilag, sem pedig idegenrendészeti szempontból nem minősíthető menekülttábornak. Erre egész egyszerűen alkalmatlan ez a maximum 300 fő befogadására alkalmas objektum. Hamisak és félrevezetőek tehát azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy hozzánk telepítik át az ország keleti részében bezárásra kerülő táborokat. A kormány többször kiemelte, hogy Magyarország nem hoz létre menekülttáborokat az ország határain belül. Olyan őrzött, ideiglenes szálláshelyekre azonban szükség lehet, amelyek biztosítják az illegális határátlépők néhány perces, esetleg néhány órás itt-tartózkodását.

-A tábor hetek óta üresen áll. Mikorra várható a menekültek első csoportja?

– A körmendi sátortábor jelenleg csupán tartaléktáborként funkcionál, arra az esetre, ha az országban található többi ilyen jellegű objektum megtelne. Nyilvánvalóan ez függ attól is, hogy a múltkori EU csúcson meghozott döntéseknek milyen hatása lesz a gyakorlatban, illetve attól, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban hány illegális bevándorló érkezik Magyarországra. Reményeink szerint nem lesz szükség a körmendi ideiglenes, őrzött szálláshely megnyitására.

-Milyen lépéseket tett az önkormányzat a tábor újbóli felállítása kapcsán?

– Attól függetlenül, hogy a tábor jelenleg üresen áll, Körmend Város Önkormányzata megtette azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek szavatolják a körmendi lakosok biztonságát és a város zavartalan működését az ideiglenes pont megnyitása esetén is. Elmondhatom tehát, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is felkészültünk minden eshetőségre. Megtörtént többek között a tábor határait kijelölő kerítés megerősítése, hiszen annak állapota korábban nem volt kielégítő. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól pedig kértem, hogy a tábor megnyitása esetén biztosítsák a fokozott rendőri jelenlétet a város minden pontján. A rendőrségen keresztül kérvényeztem továbbá, hogy a bevándorlók érkezése esetén a Magyar Honvédség 40 főnyi kontingense, a tavalyihoz hasonlóan álljon rendelkezésünkre, a közbiztonság erősítése céljából. Jeleztem továbbá, hogy szükséges a térfigyelő-rendszer új kamerákkal történő kibővítése, valamint a köztisztasági feladatok minél hatékonyabb ellátása céljából, a közmunkaprogram kiszélesítése.

-Láthatóan a város vezetése felkészült a menekültek esetleges fogadására és megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a város lakói a lehető legkevesebbet érzékeljék a tábor megnyitásából. Ismételten vannak azonban olyan hangok, amelyek kritikával illetik az önkormányzat munkáját. Az egyik politika erő újra tiltakozik a tábor megnyitása ellen, aláírásgyűjtésbe kezdtek, polgári engedetlenségi mozgalmat helyeztek kilátásba, sőt még a képviselő-testületet is feloszlatnák.

– Sajnos, ez a szélsőséges csoport továbbra sem az összefogásban és a konstruktív munkában érdekelt. Egyetlen cél vezérli őket: saját pártpolitikai céljaik megvalósítása, valamint a hatalom és az ahhoz köthető források megszerzése. Világosan látható, hogy minden akciójuk kizárólag a saját érdekeiket szolgálja. Ezt egyébként nem is igyekeznek titkolni, hiszen a pártjuk országos listán mandátumot szerzett képviselője világosan kimondta, hogy azért szeretnék feloszlatni a képviselő-testületet, hogy a saját embereikkel töltsék azt fel. Erre mondom én azt, hogy a 2014-es választások alkalmával a körmendi lakosok minket bíztak meg azzal a feladattal, hogy képviseljük az érdekeiket, dolgozzunk a város fejlődésért és oldjuk meg az elénk kerülő feladatokat. Akkor is, ha az a feladat egyébként önhibánkon kívül alakult ki. Mi pedig a tavalyihoz hasonlóan idén is a legjobb tudásunk szerint fogjuk megoldani a kormánytól kapott feladatot. Az, hogy az említett politkai erő ebben a kérdésben is kizárólag a saját maga érdekeit nézi az elszomorító, ugyanakkor ez legyen az ő problémájuk. Én az elvégzett munkában és a konstruktív együttműködésben hiszek és tudom azt, hogy ebben a körmendi lakosok is támogatnak. Erre kaptunk ugyanis felhatalmazást tőlük.

Az alábbi interjú a Körmendi Híradó április 8-i számában jelent meg.