Szomorú nap volt a tegnapi a körmendi önkormányzatiság történetében. 22 napirendi pont, köztük közel kétmilliárd forintos összértékű pályázatok és rengeteg megoldásra váró feladat. Ez lett volna a tegnapi nap vezérvonala.

Sajnálatosan azonban vannak olyanok, akik nem az elvégzett munkában hisznek, hanem inkább a zavarkeltést, a testületi munka akadályozását tűzték ki célul. A Jobbik a Pro Körmenddel összefogva mindent megtett azért, hogy lezüllessze a képviselő-testület ülését. Negyedik ciklusomat taposom, mint polgármester, korábban két cikluson keresztül voltam önkormányzati képviselő, de ilyen felháborító stílussal, ilyen szintű gyűlöletkeltéssel még nem találkoztam. Körmend, egy békés kisváros, itt soha nem volt divat a párpolitikai csatározás.

Úgy látszik azonban, hogy a szakértelem hiánya arra készteti ezeket a szervezeteket, hogy saját pártpolitikai céljaikat propagálják a város fejlődését szolgáló közös munka helyett. Szomorú, hogy egy szentgotthárdi országgyűlési képviselő Körmendre kívánja importálni a parlamenti pártok közötti csatározást, lezüllesztve ezzel nem csak a képviselő-testületet, de az egész várost is. Még elkeserítőbb ugyanakkor az, hogy a Jobbik helyi képviselője asszisztál Bana Tibor hatalmi céljaihoz.  A képviselő-testület feloszlatását kezdeményező javaslata pedig szembe megy a körmendi választópolgárok akaratával, szembe megy a demokráciával és a népképviselet elvével. Mondhatnám úgy is, hogy a Jobbik saját politikai céljai megvalósítása érdekében lábbal tiporja a körmendi emberek döntését és véleményét. 2014-ben ugyanis arra kaptunk jelentős mértékű felhatalmazást a körmendi lakosoktól, hogy vezessük a várost a legjobb tudásunk szerint. Egy demokratikus választáson elért eredményt kívánnak ezzel semmisé tenni. Persze most az én mondataimat forgatják ki, az én mondataimat ragadják ki egy bizonyos szövegkörnyezetből és engem állítanak be a demokrácia ellenségeként. Holott mi is történt? Auer Miklós képviselő megzavarva a testület munkáját egy teljesen szabálytalan ügyrendi előterjesztéssel kívánt élni. A Szervezeti és Működési Szabályzat szerint ezt alapból elutasíthattam volna, én azonban a képviselők döntésére kívántam bízni, hogy szót adnak-e az országgyűlési képviselőnek. Ezzel pontosan a demokratikus értékeket képviselve adtam meg a lehetőséget arra, hogy ne én egyedül döntsek a kérdésről. Szeretném azonban leszögezni, hogy én továbbra is az elvégzett munkában hiszek és nem kívánok belefolyni a különböző hatalmi harcokba és pártpolitikai csatározásokba. Az én feladatom az, hogy minden erőmet, képességemet, kapcsolatomat arra fordítsam, hogy Körmend tovább haladhasson a fejlődés útján. Azon az úton, amire 14 évvel ezelőtt együtt, közösen ráléptünk.


Frissítve: Íme a videofelvétel a tegnapi Képviselő-testületi ülésről. Ebből világosan kiderül, hogy valójában mit is értettem az alatt, hogy "nem demokrácia van, hanem a képviselő-testület szavaz és az a demokrácia, amit a testület tagjai megszavaznak". Hát így próbálja meg a Jobbik ismételten kiforgatni a szavaimat. Egy testületi ülésnek megvan a maga rendje, a maga szabályaival. Ha tetszik, ha nem ezeket a szabályokat be kell tartania mindenkinek. Még egy országgyűlési képviselőnek is. Anélkül, hogy mélyebben belemennék politikaelméleti kérdésekbe: Egy képviseleti demokráciában a választott képviselők képviselik az állampolgárokat a testületi ülések alkalmával. Gyakorlatilag tehát a képviselők gyakorolják az állampolgárok demokratikus jogait. Miután Auer Miklós Képviselő Úr ügyrendi előterjesztése teljesen szabálytalan volt ezért megtehettem volna, hogy saját hatáskörben utasítom el a kérését. Én azonban pontosan a demokrácia jegyében adtam meg a lehetőséget a képviselőknek arra, hogy döntsenek a kérdésben saját belátásuk szerint.

 

 

Képviselő-testületi ülés

Íme a videofelvétel a tegnapi Képviselő-testületi ülésről. Ebből világosan kiderül, hogy valójában mit is értettem az alatt, hogy "nem demokrácia van, hanem a képviselő-testület szavaz és az a demokrácia, amit a testület tagjai megszavaznak". Hát így próbálja meg a Jobbik ismételten kiforgatni a szavaimat. Egy testületi ülésnek megvan a maga rendje, a maga szabályaival. Ha tetszik, ha nem ezeket a szabályokat be kell tartania mindenkinek. Még egy országgyűlési képviselőnek is. Anélkül, hogy mélyebben belemennék politikaelméleti kérdésekbe: Egy képviseleti demokráciában a választott képviselők képviselik az állampolgárokat a testületi ülések alkalmával. Gyakorlatilag tehát a képviselők gyakorolják az állampolgárok demokratikus jogait. Miután Auer Miklós Képviselő Úr ügyrendi előterjesztése teljesen szabálytalan volt ezért megtehettem volna, hogy saját hatáskörben utasítom el a kérését. Én azonban pontosan a demokrácia jegyében adtam meg a lehetőséget a képviselőknek arra, hogy döntsenek a kérdésben saját belátásuk szerint.

Közzétette: Bebes István – 2016. április 1.