A hétvégén kaptam szóbeli értesítést arról, hogy Magyarország Kormánya újra fel kívánja állítani azt az ideiglenes befogadó állomást a Rendészeti Szakközépiskola területén, amelyet tavaly ősszel bontottak el az illetékes szervek. Az előzetes értesítésnek köszönhetően folyamatos kapcsolatban lehettem mind a Belügyminisztériummal, mind pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a rendvédelmi szervek felelős személyeivel. A hivatalos Belügyminisztériumi értesítést 2016. február 29-én, 8 óra 20 perckor kaptam kézhez. Ezt követően rendkívüli képviselő-testületi ülést, valamint sajtótájékoztatót hívtam össze, ahol mind a képviselő-testület tagjait, mind pedig a sajtó megjelent munkatársait informáltuk a kialakult helyzetről.

Habár az utóbbi hónapokban a magyar kormány által meghozott intézkedések hatására folyamatosan csökkent a hazánk területére érkező migránsok száma, az országra nehezedő nyomás most ismét, érezhetően fokozódik. Éppen ezért fel kell készülnünk arra az eshetőségre, hogy ismét nagyobb számú illegális bevándorló érkezik Magyarországra. A magyar kormány ezért úgy döntött, hogy megelőző intézkedésként ismételten ideiglenes sátortáborokat hoz létre az ország több pontján. Jelen pillanatban azonban még nem tudjuk megmondani, hogy szükség lesz-e a körmendi tábor használatára. Ez nyilvánvalóan függ az Európai Unió déli országaiban jelenleg is zajló események kimenetelétől, illetve attól, hogy hány bevándorló lép majd hazánk területére az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. A jelenlegi, előzetes intézkedésekre azonban mindenképpen szükség van, hiszen fel kell készülnünk minden eshetőségre. Mind a Belügyminisztérium, mind a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, mind pedig a rendvédelmi szervek irányába jeleztem, hogy folyamatos tájékoztatást várok el a fejleményekkel kapcsolatban. A Rendészeti Szakközépiskola vezetőségétől pedig a lakóépületek közelsége miatt kértem a tábor helyén lévő kerítések megerősítését. Amint bármilyen újabb információ kerül a birtokunkba azt természetesen azonnal meg fogjuk osztani a város lakóival.

Úgy gondolom, hogy tavaly ősszel Körmend városa jelesre vizsgázott. Akkor megmutattuk, hogy Körmend egy jogkövető, konstruktív és empatikus közösség. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben újra bevándorlók érkeznek a város területére, ugyanolyan sikerrel fogjuk venni az akadályokat. A körmendi városvezetés a tavalyihoz hasonlóan mindent meg fog tenni azért, hogy a helyi lakosságot ne érintse hátrányosan a tábor esetleges megnyitása.

Körmend, 2016. február 29.

Bebes István
Körmend Város Polgármestere