Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Európa Napok rendezvénysorozat Körmenden. A nyitónapon herendi porcelánokból összeállított kiállítást láthattunk a Batthyány-kastély Dísztermében, a Szabadság téren pedig Jezy Eileen, a Creative Sound System és a Kerozin szórakoztatta a közönséget.

Bebes István polgármester köszöntő szavaival rámutatott: fontos Körmendnek a helyszín, ahol ez a kiállítás létrejött, hiszen a Batthyány kastély Díszterme mindannyiunk számára különös értékkel bír, a több száz darabos kiállítás részeként pedig megtekinthetjük a Batthyány mintával ellátott készletet is.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Európa Napok rendezvénysorozat Körmenden. A nyitónapon herendi porcelánokból összeállított kiállítást láthattunk a Batthyány-kastély Dísztermében, a Szabadság téren pedig Jezy Eileen, a Creative Sound System és a Kerozin szórakoztatta a közönséget.

Egy igazán különleges kiállítással kezdődött az idei Európa Napok rendezvénysorozat, hiszen a Batthyány kastély Dísztermében herendi porcelánokat láthatunk. A kiállítás megnyitóján Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszélt arról: büszkék arra, hogy tudnak lélekkel, szeretettel dolgozni, szépet létrehozni. "Feszülten, idegesen nem lehet alkotni, minden kezükből kikerült tárgyban a herendi mesterek lelke is benne van, az elkészült remekművek lelkük lenyomatát tükrözik." – mondta el Simon Attila.

V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében rámutatott: a kiállítás címe, "Érzékek érintése" is azt sugallja, hogy a tárgyakat látva nincs szükség szavakra. Beszélt arról, milyen fontosak az értéktárak, a hungarikumok, amiket nem lehet teljes egészében szavakkal jellemezni, minden esetben hozzájuk kell társítani a lelket, ugyanúgy, ahogy a Herendi porcelánokhoz is.

Bebes István polgármester köszöntő szavaival rámutatott: fontos Körmendnek a helyszín, ahol ez a kiállítás létrejött, hiszen a Batthyány kastély Díszterme mindannyiunk számára különös értékkel bír, a több száz darabos kiállítás részeként pedig megtekinthetjük a Batthyány mintával ellátott készletet is.

A kiállításon járkálva felfedezhettünk kínai stílusú dekor krizantémokat ábrázoló készletet éppúgy, mint a nemesen egyszerű, Batthyány mintás tárgyakat. Láthatjuk a Humboldt mintát, valamint Viktória királynő tiszteletére készített készletet is. A teremben önkéntelenül is félve járkálunk, érezzük azt a rengeteg munkát, amivel ezek a tárgyak készültek, érezzük a törékenységüket, és a hely adta különleges miliő hozzásegít ahhoz, hogy a múlt szinte tapintható lehessen a tárgyak közt járva.

A kiállítás után a térre lépve egy egészen más világ fogad minket. A fabódékból finomabbnál finomabb illatok csiklandozzák az orrunkat, innen onnan rég látott ismerősök köszönnek ránk. Gyerekek nevetése tölti be a teret, akik szívesen gyűlnek össze Hidasi Györgyné kreatív kézimunkái előtt, amiket az Európa Napok során megvásárolhatunk. Ennél a bódénál lehet kockás a zsiráf, pöttyös a hernyó, és hazavihetünk egy egy szál soha nem hervadó, egyedi tulipánt is.

Bebes István a programsorozat hivatalos megnyitójában arról beszélt, hogy Európában határok nélkül élhetünk, ami lehetővé teszi az országok közti együttműködéseket. Testvérvárosi kapcsolatok alakulhatnak, egymást szabadon vendégül láthatják, mint ahogy tesszük ezt mi is Körmend legújabb testvérvárosának, Juzsnijnak képviselőivel. "A következő napokban számos kulturális, zenés, táncos rendezvényt láthatunk, és Körmend újra bebizonyítja, hogy tényleg az a város, ahol minden időben, mindig jó együtt lenni" – mondta el Bebes István polgármester.

A színpadon fellépett Jezy Eileen és a Creative Sound System, a napot pedig egy fergeteges Kerozin koncert zárta.

A következő napokban rengeteg program közül választhatunk, jöhetünk a térre családdal, barátokkal, vagy akár egyedül is, hiszen ismerősökkel biztosan találkozhatunk.