Jó hír: csökkennek a térítési díjak. Az előzmény viszont egy drágulás, amit most elhalasztottak. Rendkívüli ülésen tárgyaltak róla.

Elébb megemelték, majd pedig csökkentették az étkezési térítési díjakat a város intézményeiben. Az emelés ezúttal a családoknak gyakorlatilag nem okozott gondot, mert hamar változtattak rajta. Mindennek oka, hogy egy központi rendelet bevezetését szeptember 1-jére halasztották. A csökkentésről nemrég rendkívüli testületi ülésen döntöttek a városi képviselők. A részletekről Bebes István polgármestert kérdeztük.

Jó hír: csökkennek a térítési díjak. Az előzmény viszont egy drágulás, amit most elhalasztottak. Rendkívüli ülésen tárgyaltak róla.

Elébb megemelték, majd pedig csökkentették az étkezési térítési díjakat a város intézményeiben. Az emelés ezúttal a családoknak gyakorlatilag nem okozott gondot, mert hamar változtattak rajta. Mindennek oka, hogy egy központi rendelet bevezetését szeptember 1-jére halasztották. A csökkentésről nemrég rendkívüli testületi ülésen döntöttek a városi képviselők. A részletekről Bebes István polgármestert kérdeztük.

– – A képviselő-testület decemberben hagyta jóvá az étkezési nyersanyagnormát és a 2015-re érvényes térítési díjakat. Ez tekintettel volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának azon rendeletére, melynek alkalmazása a nyersanyagok árának jelentős emelkedését eredményezte. A rendelet bevezetését a múlt év december 29-én kelt szabályozással szeptember 1-ére halasztották – – fogalmazott a városvezető. Aki egyúttal egy lényeges szempontra is felhívta a figyelmet: – A körmendi szolgáltatók ugyanakkor már léptek. Ez annyit tesz, hogy megvalósítottak már az új árakhoz kapcsolódó beruházásokat, melyek a rendeletben foglalt kötelezettségek maradéktalan teljesítéséhez szükségesek is voltak. Mindez az ő részükről nem egy esetben jelentős kiadással járt.

Kell a kondi, a tartalmas ebéd kijár a diákoknak. Véha Petra, Kanics Anasztázia, Sákovits Natália és Kovács Eszter az egyik körmendi iskolai menzán. A díjak egyet lifteztek, most csökkentek Fotó: Jámbori Tamás

– A decemberben meghatározott nyersanyagnormát és térítési díjakat a módosítás miatt tehát újra kellett számolni. Mindezek után, a szolgáltatókkal történt egyeztetéseket követően, a képviselő-testület rendkívüli ülés keretében hatályon kívül helyezte a decemberi ülésen elfogadott rendeletmódosítást –- tájékoztatott Bebes István. Az eddig történtek, valamint a rendkívüli ülés döntései alapján a decemberben meghatározott térítési díjakat csökkentették. Mivel ez sokakat érint, érthető a kíváncsiság a most hatályos térítési díjakról. A testületi határozat után az alábbi térítési díjakat vezetik be: a gyermekek napközbeni ellátásának térítési díjai a bölcsődében és az óvodákban 474 forint lesz naponta. Az általános iskolákban a napközbeni háromszori étkezés 488, ebéd esetén 288, a tízórai és az uzsonna pedig 100-100 forintba kerül, szintén naponta.

A középiskolai ebéd térítés díja 354 forint lett január 1-jétől. A Körmend és Mikrotérsége Intézményfenntartó Társulás által fenntartott tagintézmények esetén a gyermekek napközbeni ellátásának térítési összege ugyancsak 474 forint naponta. A rendeletmódosítást a képviselők 10 igen és 1 nem szavazattal fogadták el.

Meglepetés a központi rendelet gyors visszavonása, de ezúttal, érthetően, senki sem tiltakozott. Nem is csoda, hiszen jelentős térítési díjemelésről lett volna szó, de ez most elmaradt. Ősszel viszont bármi lehet, talán még az is, hogy minden marad a régiben.