A Körmendi Sportcsarnok ünnepélyes átadása és további támogatási szerződés aláírása az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel

2014. november 8-án, az Egis Körmend – Falco-Trend Optika KC Szombathely férfi bajnoki kosárlabda mérkőzés előtt ünnepélyes keretek között avatták fel a 740 millió forintos beruházással (TAO és állami forrásból) kibővített és korszerűsített körmendi sportcsarnokot.

Az eseményen kiemelt vendégként vett részt:

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára
Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke
Dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója és
Bebes István, Körmend Város polgármestere

Az ünnepi eseményen jelen voltak a tervezésben és kivitelezésben részt vevő cégek, hatóságok és a csapat további támogatóinak képviselői is.

Az ünnepi szalagátvágás előtt a névadó szponzor képviselője, Dr. Hodász István, az Egis gyógyszergyár vezérigazgatója a zsúfolásig telt sportcsarnok nyilvánossága előtt jelentette be, hogy az avatást megelőzően Zsebe Ferenccel, az Egis Körmend csapatát működtető gazdasági társaság ügyvezetőjével meghosszabbították azt a támogatói szerződést, amelynek értelmében az Egis gyógyszergyár a 2015-ös naptári évben is névadó szponzora lesz a piros-fekete klubnak, amely továbbra is Egis Körmend néven szerepel mind a hazai, mind pedig a nemzetközi porondon.

Az ünnepi csarnokavató és a nagyérdeklődéssel várt vasi rangadó lehetőséget adott arra is, hogy a klub elbúcsúztassa a gárda korábbi csapatkapitányát, Fodor Gergelyt, aki az elmúlt szezon után döntött úgy, hogy nem folytatja profi pályafutását. Fodor Gergely körmendi kosaras dinasztia tagjaként végigjárta a korosztályos csapatokat, és már fiatalon, 18. életévében a felnőtt keret tagja lehetett. A Körmenddel négy Magyar Kupa és egy bajnoki aranyérem részese lehetett, az Atomerőmű SE színeiben további egy-egy kupa és bajnoki aranyat szerzett. Tíz éven át viselhette a nemzeti válogatott mezét, mintegy száz alkalommal. Fodor Gergely nem szakad el a kosárlabdától és nevelőegyesületétől, hiszen az utánpótlásban edzőként tevékenykedik tovább.

Megújult, nagyobb és korszerűbb lett a körmendi sportcsarnok

Az elmúlt több mint ötven évben számos helyen, a legkülönbözőbb körülmények között játszotta mérkőzéseit a körmendi kosárcsapat. Az ősidőkben szabadtéren zajlottak a találkozók. A legelső pálya a mai Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola technológia épületének helyén volt, később a kastély szomszédságában, majd annak udvarán, bitumenes pályán, hatalmas fák ölelésében zajlottak a találkozók.

Aztán jött a szabály, amely szerint az NB II-ben már nem lehetett szabadtéren bajnokit rendezni. A csapat eleinte kölcsönpályákon játszotta hazai találkozóit, majd jött az ötlet, hogy az egykori lovardában, a most szintén felújítás előtt álló színház helyén, az akkor félbemaradt kultúrtermet alakítsák át kosárpályává. Az akkori csapat tagjai önkéntesekkel, barátokkal összefogva hozták létre a legendás, Palazzo del Gango-nak keresztelt első, fedett pályát, amit gyorsan el is kellett hagyniuk, hiszen 1975-ben megnyerték a bajnokságot, feljutottak az első osztályba, ahol ezek a körülmények már nem voltak megfelelőek.

1976-ban készült el az iskolai tornaterem, amelyet a hasonló létesítményeknél nagyobbra építettek azért, hogy a csapat meccseinek is otthont adhasson. Március 15-én játszották itt az első meccset, a MAFC ellen.

A nézőcsúcsot minden bizonnyal az 1987-es bajnoki döntő jelentette, amikor a falakról is fürtökben lógtak az emberek, több mint háromezren zsúfolódtak össze a teremben, hogy együtt ünnepelhessenek. Előtte és azóta is többször bővült vagy épp korszerűsödött a csarnok. 1985-ben készült el a tanuszoda, így jött létre fölötte a ma már csak dühöngőnek nevezett lelátó. Húsz évet kellett várni arra, hogy egy újabb, jelentős átalakítást hajtsanak végre. Ekkor nem csak a parkettát cserélték ki, de a lelátókat is, és teljesen új szellőzőrendszert kapott az épület. Igaz, a régi lelátó eltűnt, de ekkor költözött a csarnokba a klubiroda is. Legutóbbi fejlesztésként az utánpótlás egyesület TAO-s pályázata nyomán térelválasztókat és oldalt felszerelt palánkokat kapott a csarnok, 2012 márciusában, amivel nem csak az utánpótlás edzéseit, de az iskolai testnevelési órákat is megkönnyítették.

A múlt év december 20-án vált hivatalossá, hogy egy sokkal nagyobb volumenű, átfogó felújítás következik, amelynek során a Kossuth Lajos utca felőli fal eltolásával az egész épület alapterülete nagyobb lehet.

A fejlesztés teljes költségvetése 740 millió forint volt. Ehhez 515 millió forint érkezett TAO támogatásból, a 225 milliós önrészt állami forrásból sikerült megszerezni, így a csarnok korszerűsítése sem a klub sem a város költségvetését nem érintette.

Körmenden régóta vártak arra, hogy végre a mai kornak is megfelelő körülmények között fogadhassák az ellenfeleket. Korábban gyakran érte kritika a vendégszektort, és elég puritán körülmények között kellett dolgozniuk a sajtó képviselőinek is. Nos, a vendégdrukkereket ma már külön nekik létrehozott mellékhelyiségek is várják és „saját” büfének örülhetnek.

Az újságírók a zsűri asztal közelében, szintén számukra kiépített munkahelyeken dolgozhatnak. Megoldott az áram és internet csatlakozás is.

A csarnokban megmaradtak a plafonra szerelt palánkok, de a mérkőzéseket új, betolható palánkokra játsszák, és megújult az eredményjelző (ledes tábla mutatja az információkat) valamint a hangrendszer is. Az épület nyolcméteres szélesítésének köszönhetően a pálya körül biztosítani lehet a nemzetközi szinten is elvárt kétméteres biztonsági zónát. A hosszanti oldali lelátó fölötti galérián állóhelyek állnak rendelkezésre és a tanuszoda fölötti nézőtér, ahol a B közép foglal helyet, szintén álló rész maradt. Ezt elsősorban a szurkolók kérték, hogy a megszokott módon biztathassák kedvenceiket. A kérést a klub vezetése elfogadta, így a csarnokban mintegy ezer ülő és ezer állóhely biztosított. Új biztonsági irányító központot alakítottak ki, ahonnan a csarnok minden zuga belátható és oda futnak be a kamerarendszer képei is. A játéktér is teljesen megújult, modern sportpadlót kapott az épület. A régi kopolit üvegeket hőszigetelt nyílászárókkal cserélték ki, ami gazdaságosabbá teszi a terem fűtését. Végre van saját büféje a hazai drukkereknek is a csarnokban, kiépített parkolóhelyek várják az autósokat, és az autóbuszokat, valamint a klubiroda is méltóbb körülmények közé költözhet a déli oldalon kialakított új épületrészben. (Itt kaptak helyet az új, hazai öltözők és a büfé is.) Új orvosi szobát létesítettek és ruhatár is az érkezők rendelkezésére áll.

Teljesen megújult a VIP páholy, és sajtószobát is kialakítottak, ami méltó helyszíne lehet a mérkőzéseket követő sajtótájékoztatóknak, de más alkalmaknak is.

A város nagyrendezvényeinek is méltó helyszíne lesz az épület.

Régóta hagyomány például a Városi Fúvószenekar újévi koncertje, amelyet évek óta telt házzal a sportcsarnokban rendeznek meg. Mostantól még többen élvezhetik majd ezt, és más rendezvényeket is.

A terem továbbra is a Somogyi Béla Általános Iskola tornaterme és a Körmendi Törpördögök Utánpótlás Egyesület otthona is.


Kapcsolódó cikkek: