Fejlődik a város, több beruházás is elindul, de akadnak még tennivalók. Erről is szó esett egy fórumon.

Fejlődik a város, több beruházás is elindul, de akadnak még tennivalók. Erről is szó esett egy fórumon.

A több millióért felújított körmendi piac kedvelt bevásárlóhely, Bebes István a kofákkal beszélget. Fotó: Jámbori Tamás

– A Batthyány Örökségközpont megvalósulásával igen jó esély mutatkozik arra, hogy Körmend stabil növekedési pályára álljon – hangzott el egy múlt heti fórumon, amelyen Bebes István polgármester szólt Körmend időszerű tennivalóiról. Hangsúlyozva: fontos feladatuknak tekintik a modern kori infrastruktúra kialakítását. A hiánypótlás leglátványosabb eleme a szennyvízhálózat kiépítése.

– Az elmúlt években e területen is nagyot léptünk előre. A szennyvíztisztító bővítésébe, a hálózatba most bekapcsoljuk Alsóberki, Felsőberki és Horvátnádaljai városrészeket. A közösségi közlekedés ugyancsak jelentős változáson ment keresztül. Gyorsabb és komfortosabb lett az utazás, buszmegállókat újítottak fel. Emellett új felüljáró készült el a rávezető járdákkal. Korszerűsítettük több millió forintért a piacot. Jómagam is szívesen járok oda, beszélgetek a kofákkal, a vevőkkel. Jó látni, hogy egyre gazdagabb az áruválaszték, ráadásul sok mindent megtud az ember. Például azt, hogy milyen a megélhetés, mi az, amin javítani kell és sorolhatnám. Folytatva a felújítások, fejlesztések sorát, jelenleg is folyik a Sportcsarnok átépítése, ami érinti a Somogyi Béla Általános Iskola működését. Az intézményben tovább javulnak az oktatási-képzési feltételek, ugyanakkor az iskola városi kulturális és sport rendezvények helyszíneként is szolgál. Természetesen kiemelkedik ebből a kosárlabda, hisz a hosszú évtizedek óta az élvonalban szereplő csapatunk otthonaként is szolgál a létesítmény – hangsúlyozta Bebes István. Aki szólt a foglalkoztatottságról is. – Munkalehetőségek tekintetében az elmúlt időszak nem kényeztette el az itt élőket. A város korábbi foglalkoztatási szerkezete átalakult, melyet az új cégek bővítései még ellensúlyoztak valamelyest, majd következett a gazdasági válság. Az önkormányzat közreműködött az Ipari Park kialakításában, ami a gazdaság élénkülésével, és a várost keresztező közutak fejlesztéseit követően helyzetbe kerülhet. A foglalkoztatás ösztönzését szolgáló rendeletünket úgy alakítjuk át, hogy a kis- és mikrovállalkozások számára is lehetőséget biztosítson. Lényeges elem a közmunkaprogram, melynek kihasználása érdekében minden kínálkozó lehetőséget megragadtunk. A négy évvel korábbi 9,2 százalékos munkanélküliség ma 5,7 százalékra csökkent. Bizonyos mértékig éppen a képzett munkaerő hiánya lehet a gátja az új termelő cégek letelepítésének – jelentette ki.

Amikor a Cipőgyár bezárt, majd egymás után több üzem is becsődölt, nagyon nehéz helyzetbe került a város. Tudatos építkezéssel, stabil költségvetéssel azonban sikerült ezen úrrá lenni. Most a cél új munkahelyek teremtése, az Ipari Park dinamizálása.

(VN)